[...] Zwłaszcza krew musi odznaczać się znaczną pojemnością buforową. Dlaczego? Ponieważ nie tylko transportuje substancje pokarmowe do tkanek, ale również odbiera z nich produkty metabolizmu. Znaczącą ilość tych produktów przemiany materii stanowią kwasy. Buforowe układy krwi zapewniać więc powinny utrzymanie prawidłowego i stałego pH [...]
[...] niż ludzie. Jedząc świeże, nie przetworzone pożywienie, dostarczamy organizmowi obecne w nich enzymy, niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawienia. Spożywając zaś produkty przetworzone: pieczone, podgrzewane, smażone lub duszone, zmuszamy trzustkę do wykonywania ciężkiej pracy - do produkcji własnych enzymów, ponieważ proces [...]
[...] Collins, kierowanych przez biologa ewolucyjnego Lorena Cordaina "obwinia" za udział w rozwoju trądziku dietę bogatą w oczyszczoną skrobię, w tym biały chleb i inne produkty mączne. Jak tłumaczy Cordain, produkty zbożowe powstają obecnie z bardzo dobrze oczyszczonej mąki, a zboża przetwarza się z użyciem wysokiego ciśnienia, które [...]
[...] Collins, kierowanych przez biologa ewolucyjnego Lorena Cordaina "obwinia" za udział w rozwoju trądziku dietę bogatą w oczyszczoną skrobię, w tym biały chleb i inne produkty mączne. Jak tłumaczy Cordain, produkty zbożowe powstają obecnie z bardzo dobrze oczyszczonej mąki, a zboża przetwarza się z użyciem wysokiego ciśnienia, które [...]
[...] sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), są z reguły bogate w błonnik. Jest on niezbędny, żeby jelita w czasie stosowania diety pracowały normalnie. Jeśli staną się [...]
[...] z B w ostatecznym rachunku nie dają 4kcal Wszystkie konsekwencje związane z nadmiernym ilością B usuwanie nadmiaru azoty zwiększenie obciążenia wątroby, nerek szkodliwe produkty przemiany materii synteza białka większa ilość płynów większa ilość tlenu RQ Wzrost PPM zakwaszenie czy, aby na pewno (czy zależy to od ilości i konkretnych [...]
[...] przemiany materii, a więc wadliwego funkcjonowania układu limfatycznego. Krew żylna transportuje głównie gazy, a limfa substancje stałe. W naczyniach limfatycznych produkty przemiany materii ulegają przetworzeniu. Głównym celem systemu limfatycznego jest wydalanie i powtórne przetwarzanie. Limfa przechowuje w tkankach ciała obce, [...]
[...] KAPUSTA KISZONA - Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C. ALGI - Są wysoko cenionym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór [...]
[...] jej używanie wzmacnia sprawność organizmu. Pomaga w dostarczeniu mu potrzebnych składników. Jeżeli nie pije się wystarczającej ilości wody, organizm musi wydalać trujące produkty przemiany materii w formie bardziej skondensowanej, powodując nieprzyjemny zapach skóry, przykry zapach z ust i cuchnący mocz. Zdrowie zależy od wielu czynników, ale [...]
[...] tego objawem), stąd przy chęci znacznego zwiększenia dawki dziennej witaminy B1 należy skonsultować się z lekarzem. Wit. B2 Najbogatszymi źródłami wit. B2 są mleko i produkty mleczne, kasze gruboziarniste, ciemne pieczywo, chude mięso, wątroba. Ryboflawina wchodzi w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteinami. które [...]
[...] głodu, co sprzyja przejadaniu się. Nadmierne łaknienie zwiększa naszą wrażliwość na bodźce wzrokowe, smakowe i zapachowe, dlatego najchętniej sięgamy wówczas po produkty słodkie i tłuste. Producenci czekoladowych przekąsek doskonale wiedzą co polecić, gdy chwyci nas niespodziewanie głód. Wówczas jednak, nawet baton [...]
[...] i, jak się przyjmuje, sprzyjają lepszemu wzrostowi włosów. Korzeń pokrzywy działa moczopędnie nieco silniej niż liście i lepiej eliminuje chlorki, mocznik oraz szkodliwe produkty przemiany materii, a nadto w większym stopniu drażni owłosioną skórę głowy. Ma także korzystny wpływ na mieszki włosowe oraz gruczoły potowe i łojowe. Działania [...]
[...] artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia Z metabolizmu białka pochodzą bowiem toksyczne produkty przemiany materii, które na skutek niecałkowitego ich wydalania przez nerki gromadzą się w organizmie. Nadmierne spożycie białka znacznie obciąza nerki. Źródeł na [...]
[...] jest gronkowcami lub paciorkowcami, podostre — wirusowe, oraz przewlekłe, których najczęstsza postać to choroba Hashimoto, choroba autoimmunizacyjna, w której produkty tarczycy traktowane są przez organizm jak antygeny i powodują powstawanie przeciwciał niszczących jej tkankę. NOWOTWORY TARCZYCY: gruczolaki pojedyncze lub mnogie [...]
[...] Kapusta kiszona Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C. Algi Są wysoko cenionym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór [...]
junior__23 poprostu nerki usuwaja filtruja zbedne produkty przemiany materii. Im wiecej tych zbednych produktow tym wiecej pracy musza wykonac i sa w ten sposb bardzij obciazone. Ja nie mowie przeciez, ze kazdy kto spozywa duzo biala bedzie chory na nerki. Pisze tylko, ze nadmiar bialka obciaza nerki, bo musza wiecej pracowac. Wiadomo jeden [...]
[...] z Toba. Organizm moze przyswoic tylko okreslona ilość bialka. Reszta zwyczajnie jest wydalana przez nerki, które maja tylko dodatkowe obciążenie. Bo musza filtrowac zbędne produkty przemiany materii i przez to maja wiecej pracy. Ktos kiedys fajnie to ujal ze nadmierne spozywanie bialka to tylko wyrzucanie pieniędzy w bloto bo organizm nie jest [...]
[...] sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), są z reguły bogate w błonnik. Jest on niezbędny, żeby jelita w czasie stosowania diety pracowały normalnie. Jeśli staną się [...]